Ambasadorul Marii Britanii în România, Excelenţa Sa Dl. Robin Barnett, a efectuat o vizită de lucru în judeţul Suceava, ocazie cu care a dorit să se întâlnească cu reprezentanţii echipei proiectului LIFE07 ENV/RO/000690 Aplicarea principiilor ecosistemelor industriale în dezvoltarea regională (ECOREG), proiect coordonat de Ministerul Mediului şi finanţat de Uniunea Europeană prin Programul LIFE+.

ECOREG îşi propune să testeze în România, la nivel pilot, conceptul de "simbioză industrială", implementat cu succes în Marea Britanie, prin programul guvernamental NISP (National Industrial Symbiosis Programme).

Prin acest proiect se urmăreşte înregistrarea de economii masive de resurse prin revalorificarea în mod inovativ a deşeurilor şi produselor secundare generate de anumiţi operatori economici, acestea devenind resurse pentru alte activităţi economice, creându-se astfel reţele care acţionează în mod simbiotic.

În cadrul ECOREG, Ministerul Mediului a dezvoltat un parteneriat cu International Synergies Ltd., compania britanică ce a implementat Programul Naţional de Simbioză Industrială al Marii Britanii. Compania britanică a dezvoltat o metodologie specifică, pe care partea română doreşte să o testeze la nivelul judeţului Suceava.

"Proiectul ECOREG este un foarte bun exemplu de cooperare între mediul public şi cel privat, cu implicarea organizaţiilor non-guvernamentale. Proiectul reprezintă o oportunitate în contextul economic actual, în special pentru companiile mici. Este un exemplu a ceea ce trebuie făcut pentru a duce lucrurile mai departe, către o activitate economică sustenabilă", a declarat Robin Barnett.

Ambasadorul Marii Britanii s-a arătat interesat de evoluţia proiectului ECOREG, precum şi de extinderea acestei abordări în alte regiuni şi, ulterior, la nivel naţional, considerând că experienţa britanică în domeniu poate ajuta companiile româneşti în economia de resurse, cu impact pozitiv asupra mediului.